BELJAKOVINE - ZAKAJ SO TAKO POMEMBNE?

04.11.2015

Facebook
Deli članek:

Beljakovine so gotovo najbolj nepogrešljivo makro hranilo. Potrebujemo jih praktično za vse funkcije, ki se odvijajo v zvezi z rastjo in regeneracijo različnih tkiv. Pomembno je, da svojemu telesu zagotovimo zadostno količino beljakovin. Če beljakovin v našem jedilniku primanjkuje, telo za osnovne funkcije začne prebavljati lastne beljakovine, ki se večinoma nahajajo v skeletnem mišičju. Najboljši viri beljakovin so živalskega izvora, npr. meso, ribe, jajca in mlečni izdelki in ti viri vsebujejo vse esencialne aminokisline (sestavni deli beljakovin), zato jim pravimo popolne beljakovine, medtem ko rastlinske beljakovine ne nudijo vseh esencialnih aminokislin in jim zato pravimo nepopolne beljakovine, so pa kljub temu več kot dobrodošle na našem jedilniku.

Beljakovine so nujni in edini nepogrešljivi del našega jedilnika, ne glede na naše cilje, saj imajo izjemno vlogo tako pri izgradnji mišic kot pri izgubi maščob (predelanih) ogljikovih hidratov, ki za normalno funkcioniranje telesa sploh niso potrebni, vendar na žalost prevladujejo v prehrani povprečnega človeka.

Druga ključna prednost beljakovin pa je v tem, da imajo termogeni učinek. To preprosto pomeni, da telo za prebavo beljakovin potrebuje več energije, kot za prebavo ogljikovih hidratov. Termogeni učinek tako poskrbi za regeneracijo tkiv in »kurjenje« maščob. Če povzamem to pomeni, da z uživanjem beljakovin porabimo več kalorij, smo dalj časa siti in manj pojemo, hkrati pa uravnavamo še raven inzulina, zaradi katerega nastajajo zaloge.

Starejši članek| Vsi članki |Novejši članek

Brezplačen posvet


Vse pravice pridržane © 2016 IMAGO CENTER
Izdelava spletnih strani www.intuitiva.si